- M
Rikkinäisten vaatteiden kierrättäminen
Päivitetty: 16. kesäk. 2022
Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne
Aika ajoin tulee vaatekaappiin kurkatessa sellainen tunne, että vaikka vaatteita on paljon, ei silti löydy mitään päälle laitettavaa. Omalla kohdallani tämä liittynee siihen, että ostan mieluummin halvemman kuin itselleni täydellisen vaatteen. Tällöin vaatekaappiin päätyy vaatteita, joissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta niitä ei vain tule pidettyä.
Eihän tässä ole mitään järkeä!
YLE kertoi artikkelissaan vuonna 2018, että pikamuoti saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne. Vaatteita ei ole tehty kestämään. Kaksi kolmasosaa vaatteista päätyy kaatopaikalle kierrättämisen sijaan. Muotiteollisuus on yksin vastuussa kymmenestä prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Vaatteet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa jokaisessa vaiheessa valmistamisesta hävittämiseen. https://yle.fi/uutiset/3-10309581
Koska vaatteet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa jokaisessa vaiheessa, olisi paras, että niitä tuotettaisiin vähemmän ja ne olisi tehty kestämään pitkäaikaista käyttöä. Meidän kuluttajien tulisi vaatia tätä. Ja miten se tapahtuu? Ei pelkästään nousemalla barrikadeille huutaen kestävämpää toimintaa vaan muuttamalla omaa ostokäyttäytymistä. Tämä voi kirpaista hetkellisesti kukkarossa, mutta palkitsee usein tuotteen kestävyydessä.
Eikä se ole hyödyllistä pelkästään omalle kukkarolle. Tekstiili ja Muoti ry:n mukaan alan kasvihuonekaasupäästöt pienenisivät noin 45 prosenttia, jos vaatteita käytettäisiin tuplasti nykyistä pidempään https://www.stjm.fi/palvelut-ja-tietoa-yrityksille/vastuullisuuspalvelut/ymparistovastuu/.
Lähtökohtana ei siis pitäisi olla kierrätys, vaan ostokäyttätymisen muuttaminen. Ostan siis vaatteita, joista oikeasti pidän ja siten myös käytän. Jos vaate on valmistettu Suomessa, tuen samalla myös suomalaista työtä.
Tekstiiliylijäämää kuitenkin syntyy, edelleen. Ehjien ja puhtaiden vaatteiden kierrätys on melko simppeliä, mutta enemmän päänvaivaa tuottavat rikkinäiset tekstiilit. Ongelmaa ei pidä siirtää viemällä rikkinäisiä vaatteita kierrätyskeskusten vaivoiksi.
Rikkinäisiä vaatteita voi nykyään palauttaa ainakin H&M-myymälöihin ja Lindexeihin. Vuonna 2023 poistotekstiilien keräys on laajentumassa edelleen, ja Paimioon on nyt avattu poistotekstiilien kierrätyslaitos. https://www.stjm.fi/uutiset/resterin-poistotekstiilien-kasittelylaitos-avasi-ovensa-paimiossa/ Eläinsuojat saattavat olla myös kiinnostuneita lakanoista ja pyyhkeistä.
Märkiä ja homeisia tekstiilejä ei tule viedä mihinkään kierrätykseen, koska ne voivat pilata koko erän. Myös käytetyt alusvaatteet kuuluvat hygieniasyistä sekajätteeseen.
Rikkonäisiä tekstiivejä voi myös hyödyntää kotona siivousrätteinä. Esimerkiksi vanhat pyyhkeet toimivat hyvin vielä siivousrätteinä, kun ne leikkelee sopivan kokoisiksi paloiksi.
