top of page
Etsi
  • M

Näin saa vähennettyä kaupassa käyntien määrää

Päivitetty: 21. kesäk. 2022

Suunnittele, tee kauppalista, tarkista tuotteiden päiväykset ja sovella

Tekstin lopussa kerron muutkin vinkkini siihen, kuinka kaupassakäyntien määrää on mahdollista vähentää.


Jokaisen ihmisen on syötävä. Vaikka ruokakaupassa käymistä voi siirtää wolttaamalla, ulkona syömisellä ja vierailuilla ystävien luona sopivasti ruoka-aikaan, tulee jossain vaiheessa se hetki, kun juusto tai vessapaperi on loppu.

Luonnonkukka

En pidä kaupassa käymisestä, ja siitä syystä teen ostokset äkkiä. Ostan tarpeet korkeintaan paria seuraavaa ruokaa varten ja monesti myös unohdan jonkin tarvitsemistani aineksista. Tämä johtaa siihen, että teen ruokaostoksia usein, joskus jopa monta kertaa päivässä. Olen alkanut miettiä, olisiko kuitenkin aika hyväksyä se, että kauppalistat ovat ihan käyttökelpoisia.


Tällä viikolla otin itseäni niskasta kiinni. En mennyt kuitenkaan äärimmäisyyksiin ja laatinut suoraa päätä ostoslistaa. Luotin muistiini ja suunnittelin kolme ateriaa. Samalla ostin vessapaperia seuraavan kolmen kuukauden tarpeisiin. Kävin myös samalla reissulla täydentämässä lääkekaappiin perustarpeet. Olin tyytyväinen suoritukseeni.


Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat viikon mittaan ja söimme lopulta useita aterioita muualla kuin kotona. Lopputuloksena oli ruoka-aineita, jotka uhkasivat vanhentua ennen kuin ehtisimme syödä ne.

Korianteri

Kylmäsavulohen pystyi onneksi pakastamaan. Korianterin istutin multaan, mutta se nuupahti melkein heti. Kokeilin myös korianterin lehtien kuivattamista, mutta ne eivät maistuneet miltään. Korianteria ei mitä ilmeisimmin kannata ostaa, ellei ole varma, että se tulee käytettyä pian.


Näillä keinoilla voi vähentää kaupassa käyntien määrää:

  • Ennen kauppaan menoa tarkista kaapit: tee ruokasuunnitelma sen pohjalta, että vanhentuvat tuotteet tulevat hyödynnettyä

  • Suunnittele usean päivän ruoat

  • Tee kauppalista

  • Hoida samalla reissulla muitakin pakollisia asioita, kuten apteekissa käyminen

  • Tarkista kaupassa tuotteiden päiväykset, jos et valmista ruokaa heti

  • Suunnitelmien muuttuessa, pakasta, kuivata, sovella

  • Osta tarjouksesta leipää, lihaa tai eineksiä pakastimeen

  • Hyödynnä pakastimen sisältöä, jos joku loppuu ennen kuin on aika seuraavalle kauppareissulle


Mitä merkitystä kaupassa käyntien määrällä sitten on? Suunnittelemalla säästää rahaa, aikaa ja vähän ympäristöäkin. Vaikka etukäteen suunnitteleminen vie aikaa, se on paljon vähemmän kuin se aika, jonka käytän kauppaan raahautumiseen uudelleen ja uudelleen. Rahaa säästyy, kun ei tule tehtyä hutiostoksia tai heräteostoksia. Eikä bensaa kulu useisiin matkoihin.


Jos sitten suunnitelmat muuttuvat, kuten ne usein muuttuvat, tilanne ei ole yhtään niin huono, jos tuotteissa on reilusti käyttöaikaa tai ne voi pakastaa.


68 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page