Etsi
  • M

Paprikan kasvattaminen siemenestä

Päivitetty: 5. elok.


Paprika

Kokeilin viime kesänä ensimmäistä kertaa paprikan, tomaatin ja chilin kasvattamista. Tein sen kaupasta ostetuista kasviksista otetuista siemenistä. Vaikka kylvin siemenet aivan liian myöhään, toukokuun lopulla, kaikki itivät ja ehtivät tehdä pienen sadon. Paprikat ja chilit kypsyivät loppuun sisällä vielä lokakuun puolella. Paprikan siemenet oli otettu makeista suippopaprikoista, mutta kooltaan ja maultaan sato muistutti ennemminkin chiliä. Myöhemmin luin, että paprikan vieressä kasvava chili voi antaa tulisuuden myös paprikalle. Outoa, mutta totta.


Outoa on myös se, miten paljon iloa voi tuottaa se, kun näkee verson nousevan mullasta, kun ensimmäinen kukka ilmestyy tai, kun vastoin ennakko-odotuksia saa maistaa itse kasvattamaansa tomaattia. Saatoin vaikuttaa koko kesän jokseenkin epäilyttävältä, kun kävin parvekkeella lukuisia kertoja päivässä katsomassa, olivatko kasvini kasvaneet lisää. Ja niitä täytyy katsoa tosi läheltä, että muutos näkyy😄.


Tänä vuonna kokeilen kasvatusta uudelleen ja yritän välttää samoja virheitä, jotka tein viime vuonna. Paprika ja tomaatti vaativat pitkän kasvukauden ehtiäkseen kypsyä. Eri lähteistä yhdistelemieni ohjeiden perusteella paprika ja tomaatti pitäisi esikasvattaa sisällä ja kylvö tehdä maaliskuussa. Koska paprikani jäivät viime vuonna todella pieniksi, otan riskin ja kylvän ensimmäisen siemenet jo helmikuussa. Tämä on riski siksi, että ne saattavat valon puutteessa kasvaa pitkiksi, mutta heikoiksi. Mikäli taimet epäonnistuvat, jää vielä aikaa tehdä uusi kylvö myöhemmin. Tästä ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia, koska käytän siemeniä paprikoista, jotka söisin kuitenkin. Mullankin voinee uusiokäyttää.


Huomioithan, että siemeniä ei suositella otettavaksi lainkaan ulkomaisista paprikoista. Niissä piilee virusvaara!


Aluksi tarvitaan multaa sekä jonkinlainen kippo. Olen säästänyt tätä tarkoitusta varten muutaman jogurttipurkin. Taimien koulimisvaihetta varten tarvitaan lisää kippoja tai esimerkiksi sanomalehdestä tehtyjä kasvatuskippoja.


Taimiastia täytetään mullalla ja kastellaan. Laitoin yhteen kippoon viisi siementä, ja peitin pienellä määrällä multaa. Jos kaikki siemenet itävät, taimia on liikaa. Se ei kuitenkaan haittaa, koska sitten voi valita parhaat. Viime vuodesta oppineena kirjoitan jokaikiseen purnukkaan, mitä se sisältää. Pienistä versoista on nimittäin aika hankala päätellä, mikä on mikäkin. Etenkin jos lähtee homma käsistä ja tekee mieli istuttaa kaikki siemenet, mitkä näkee.


Nyt vaan odotellaan aurinkoa.


Edit. Nyt puolitoista kuukautta myöhemmin, maaliskuun puolivälissä, pienet taimet on koulittu omiin potteihinsa. Itävyys kaupan paprikan siemenistä oli 100 prosenttia.


Paprikan taimi

23 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki