top of page
Etsi
  • M

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen

Aika-ajoin huomaan, että innostunut ja tehokas puoli minussa ottaa vallan ja tuottaa ongelmia ärsykeherkälle puolelleni. Loppuvuosi oli juuri sellainen. Töissä oli kiire, oli lomamatkaa ja kaikenlaisia itse haalittuja velvollisuuksia, pikkujouluja ja harrastuksia. Kaikki oli sinänsä mielekästä, mutta introverttina ja ärsykkeille herkkänä siinä oli aika paljon kaikkea.


Onneksi keho on viisas ja antaa merkkejä, kun on syytä hidastaa. Jätin tekemättä kaiken, mikä ei ollut välttämätöntä sillä hetkellä. Villakoirat saivat lisääntyä rauhassa enkä panostanut joulunkaan kuin minimaalisesti. Sovituista asioista pidin kiinni, mutta niiden lisäksi annoin itselleni luvan vain olla. Tämä oli ilmeisesti toimiva strategia, koska nyt tuntuu, että voimat alkavat palautua ja mieli on levännyt, vaikkei varsinaista joululomaa ollutkaan.


En ole sopinut mitään koko alkaneelle vuodelle. Vielä. Sen sijaan otin pitkästä aikaa kuntosalijäsenyyden. Olen huomannut jo muutaman käynnin jälkeen, että pienikin voiman tunne kehossa saa aikaan hetkellisen pystyvyyden tunteen myös henkisesti.


Kotia siivotessani päätin myös pitkästä aikaa kuunnella äänikirjan. Kirjaksi valikoitui Anders Hansen: Aivoblues -miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin.


Kirja yllätti positiivisesti käytännönläheisyydellään ja yksinkertaisuudellaan. Ymmärsin kirjan sanoman pääpiirteissään näin: Ihmisen aivot ovat edelleen samanlaiset kuin ne olivat metsästäjä-keräilijöillä. Olemme kehittyneet selviytymään, emme olemaan terveitä ja onnellisia. Jonkinasteinen ahdistus ja masennus kuuluvat normaaliin elämään, mutta niiltä voi monissa tilanteissa suojautua liikunnan ja sosiaalisten suhteiden avulla. Aina nämä keinot eivät riitä, jolloin kirjassa rohkaistiin hakemaan apua. Vaikka en ollut kirjaa tarkoittanut motivaatioksi liikkumiseen, se toimii myös siinä tarkoituksessa.


Hyvinvoivaa tulevaa vuotta myös sinulle!


7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page