Etsi
  • M

Olen nyt metsästäjä

Isäni kommentti kiteytti omatkin ajatukseni:

enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut näkeväni sinua jänispassissa

Olen kasvanut metsästävien ihmisten keskellä, mutta en ole aiemmin tuntenut minkäänlaista kiinnostusta metsästystä kohtaan. Olen tykännyt liikkua luonnossa, mutta jotenkin se kansallispuistojen ihmismäärä ei ole tuntunut sille, mille luonnossa olemisen pitäisi tuntua. Luonnolliselta.

Metsästyskortin suorittaminen tuli puheeksi ensi kertaa vuosi sitten, kun kumppani heitti ajatuksen ilmoille. Hänkään ei ollut aiemmin metsästänyt, joten yhdessä olisi helpompi aloittaa. Idea kuitenkin hautautui arjen kiireiden keskelle. Tänä syksynä päätimme ilmoittautua ensimmäiselle mahdolliselle kurssille. Nyt minulla on metsästyskortti, oma ase ja ensimmäinen saalis pakastimessa odottamassa riistailtaa.


Oma harrastukseni on vasta alussa. Tähän pisteeseen päästäkseni minun on kuitenkin täytynyt jo tehdä monta asiaa. Olen koostanut tähän alle niistä listan metsätyksen aloittamisesta kiinnostuneille. Tekstin lopussa kerron, kuinka ensimmäinen metsästysreissuni sujui.


Metsästyskortti

Metsästyskortti on pakollinen kaikille, jotka haluavat metsästää riistaeläimiä. Sen saamiseksi täytyy suorittaa metsästäjäntutkinto. Se on monivalintatehtävistä koostuva koe, johon voi opiskella itse lukemalla Metsästäjän opasta tai osallistumalla valmentavalle kurssille. Kurssien hinnat ovat vaihdelleet 20-60 euron välillä vuonna 2022. Kursseja ja tutkintoja voi kysellä paikallisilta riistanhoitoyhdistyksiltä. Ne löytyvät myös verkosta. https://www.riistainfo.fi/uusi-metsastaja/metsastajatutkintoon-valmentava-koulutus/


Tutkinnosta voit lukea lisää täältä: https://www.riistainfo.fi/uusi-metsastaja/metsastajatutkinto/

Vuonna 2022 tutkinto maksaa 20 euroa. Tutkinnon läpäisemisen jälkeen pitää suorittaa riistanhoitomaksu, joka on tänä vuonna 39 euroa. Riistanhoitomaksun suorittamiseksi tarvittava tilisiirtolomake ilmestyy parissa päivässä hyväksytystä tutkinnosta Oma riistan selainversiolle. Sieltä pitää huomata avata muodostunut pdf.


Metsästyskortti tulee kotiin paperisena parissa viikossa riistanhoitomaksun maksamisesta, mutta Oma riista -sovelluksessa se näkyy jo aiemmin.


Missä saa metsästää?

Metsästykseen tarvitaan maanomistajan lupa. Jos sinulla ei ole tiedossa, kenen maille saisit mennä metsästämään tai metsästysseuraa, johon hakea jäseneksi, Suomessa on valtion maita, jonne voi hakea erälupia. https://www.eraluvat.fi/metsastys/pienriistaluvat.html


Metsästysaseen hankkiminen

Ennen metsästysaseen ostamista on haettava poliisilta siihen lupaa. Hakemus tehdään suullisesti, mutta liitteeksi tarvittavan perustelulomakkeen voi täyttää etukäteen. Muista ottaa mukaan henkilöllisyytodistus, metsästyskortti ja mahdollinen sotilaspassi. Hakemista helpottaa, jos olet vähän tutkinut etukäteen, millaiseen aseeseen haet lupaa. Hakemuksen jättämisen jälkeen poliisi kutsuu vielä haastatteluun, jossa selvitetään tarkemmin, mitä ja missä aseella olisi tarkoitus metsästää. Mikäli lupa myönnetään, se tulee postissa.


Kun metsästysase on hankittu, se pitää käydä näyttämässä poliisille 30 päivän sisällä ampuma-aseen hankinnasta. https://poliisi.fi/hae-aselupaa


Metsästysvaattet ja muut varusteet

Jotta ei olisi liian helppoa, niin tokihan pitää vielä hankkia asianmukaiset varusteet metsästykseen. Se on nimittäin kylmää ja märkää touhua. Oranssi on pakollinen hirvimetsällä, mutta muutoin metsästäjä on vapaa valitsemaan vaatetuksensa. Etenkin, jos metsässä on muitakin metsästäjiä, on hyvä miettiä vaatetusta oman turvallisuutensa kannalta. Ja sitä, istuuko passissa vai käveleekö pitkiä matkoja. Taskusta pitäisi löytyä ainakin puukko ja kerakäyttökumihanskat mahdollista suolistusta varten.


Ampumisen harjoittelu

Jos ampuminen ei ole tuttua, sitä kannattaa käydä harjoittelemassa esimerkiksi ampumaradalla. Varmuus tekemisessä kasvaa harjoittelulla, jolloin mahdollisuus osua saaliiseen paranee ja toiminta on kaikin puolin turvallisempaa.


Nämä vaiheet suoritettuani olin valmis aloittelemaan metsästysharrastustani. Minulla oli mukanani metsästyskortti, aselupa, ase, patruunat, puukko ja kumihanskat. Metsästyspaikalle päästyäni kävi hyvin nopeasti ilmi, että olin unohtanut erään tärkeän seikan. Olisi varmaan pitänyt etukäteen kysyä, mitä riistaa metsästämme ja miten. Olin varustautunut kävelemään pitkiä matkoja ja vaatetus oli sen mukainen. Olin kuitenkin tullut jänispassiin.


Passissa oleminen kesti ja kesti ja kesti. Koiran haukku kuului välillä matalana ja välillä kimeänä, ja kun se tuli läheltä, pulssi alkoi nousemaan. Välillä haukku hävisi maastonmuotojen vuoksi, jolloin ärsyketulvaan tottunut mieleni käski räpläämään puhelinta. Koiran haukku kuului taas, mutta kauempaa. Pidin silti haulikkoa valmiudessa, vaikka käsilihakseni tuntuivat jo vähän väsyneiltä. Katsoin sivulleni ja yllätyksekseni jänis juoksi suoraan minua kohti. Ajattelin, että eihän sen täällä pitänyt olla, kun koira on niin kaukana. Siinä oli ensimmäinen saaliini.

8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki