top of page
Etsi
  • M

Valitse suomalainen mäntysaippua mattopyykille

Päivitetty: 11. elok. 2022

Tänä vuonna talvi tuntui tavallista pidemmälle ja kevät hidasteli liikaa. Lopulta kuitenkin kevät vaihtui taas kesäksi silmänräpäyksessä. Harmaa on muuttunut kirkkaanvihreäksi, eikä mene aikaakaan, kun se on kohta jo tummanvihreää. Luonto valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa täyteen kukoistukseensa.

Minä sen sijaan valmistaudun pesemään mattoja.


Mattoja ei pitäisi pestä suoraan järvessä. Edes ekologisia pesuaineita ei tule päästää suoraan vesistöihin. Kuntien verkkosivuilta löytyy yleisiä matonpesupaikkoja, joilla likaisen veden käsittely on hoidettu asianmukaisesti.


Äitini vinkkasi, että kannattaisi katsoa, mitä mäntysuopa sisältää. Ja minähän katsoin. Ensimmäisenä selvisi, perinteiseksi suomalaiseksi mielletty Havu mäntysuopa ei ole ollut suomalaista enää aikoihin. Havi Oy oli myynyt sen monikansalliselle Henkelille jo vuonna 1997, ja mäntysuopaliuos valmistetaan Tanskassa. Havu mäntysuopaan on myös lisätty säilöntäainetta. Omassa lähikaupassani ei ollut muita mäntysaippuoita, joten jäin miettimään, voisiko tälle olla suomalaisia vaihtoehtoja.


Löysin googlailun perusteella PIHKA-mäntysaippuan, joka vaikutti olevan kotimainen, säilöntäaineeton, ekologinen, hajustamaton ja biohajoava. Ja litrahintakin reilusti pienempi kuin ulkomaisella verrokillaan. Mieleeni nousi epäilys, voiko tämä olla totta, ja jos on, miksi kaupoissa on parhailla myyntipaikoilla ulkomaalainen tuote. Päätin selvittää asiaa kysymällä siitä suoraan Foxtel Oy:ltä, joka tuotetta valmistaa.

Mäntysuopa mäntysaippua

Sain oitis vastauksen kysymyksiini, ja kävi ilmi, että PIHKA mäntysaippua todella valmistetaan Suomessa Orivedellä, ja sille on myönnetty avainlippu. Foxtel Oy on 25-vuotias perheyritys, joka valmistaa monenlaisia saippuatuotteita. Kyseinen PIHKA mäntysaippua sopii lattian, mattojen tai uunin pesemiseen samoin kuin homeen poistamiseen talon ulkokuoren puupinnoilta.

Pihka mäntysaippua valmistetaan täällä Orivedellä perinteisin menetelmin aidosta suomalaisesta mäntyrasvahaposta. Se on biohajoava ja ekologinen tuote sisältämättä säilöntä-, tai väriaineita.

Mäntynestesaippua sisältää saippuan lisäksi mäntyrasvahappoa ja vettä. Ei siis mitään ylimääräistä. Foxtel Oy valmistaa myös useiden kauppojen omien merkkien mäntysaippuaa. Katsothan siis, että purkista löytyy avainlippu! Seuraavaksi otan yhteyttä omaan lähikauppaani ja pyydän päivittämään valikoimaa. Tutustu PIHKA mäntysaippuaan ja muihin tuotteisiin täällä: https://www.foxtel.fi/


78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page