top of page
Etsi
  • M

Miten voisi lopettaa iltaherkuttelun?

Päivitetty: 16. kesäk. 2022

Päivät ovat täynnä velvollisuuksia ja suoriutumista. Siksi alan jo alkuillasta odottaa sitä hetkeä, kun saan kaiken pakollisen jälkeen nollata hetkeksi. Tämä tapahtuu usein samalla kaavalla: lautanen täyteen syötävää ja sohvalle tunniksi tai pariksi tuijottamaan jotain hömppää. Vaikka päivällä pystyn helposti noudattamaan maltillista ateriakokoa ja -rytmiä, illalla se tuntuu ylivoimaiselta. Yksi leipäpala muuttuu neljäksi ja jotain makeaakin tekisi mieli.

Olen jo parin viikon ajan yrittänyt aloittaa kokeilua, jonka aikana en söisi mitään paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. En ole onnistunut vielä yhtenäkään iltana.

Voiko keho tarvita polttoainetta nukkumiseen? En usko, että voi. Tämän iltaisin toistuvan näläntunteen täytyy johtua jostain muusta. Otetaanpa selvää mistä, ja onko asialle tehtävissä jotain.


Iltasanomien artikkelin mukaan syitä iltasyömiselle voivat olla esimerkiksi:

  1. Kaamosmasennus

  2. Tunnesyöminen

  3. Liian niukka ruokavalio päivällä

  4. Poltat itsesi loppuun päivän aikana

  5. Kärsit syömishäiriöstä

https://www.is.fi/laihdutus/art-2000001943031.html


Vastaus on kohdallani näistä vaihtoehdoista ilmeisen selvä, poltan itseni loppuun päivällä. Ja tähän siis riittää aivan normaali arki ilman mitään sen ihmeellisempää stressitekijää.


Onko iltasyömisestä sitten sellaista haittaa, jonka vuoksi sitä olisi hyvä yrittää hillitä? Tästä asiantuntijat ovat jossain määrin eri mieltä. Se on kuitenkin varmaa, että ei se ainakaan painonhallinnassa auta. Vaikka vyötäröltäni saattaa jokunen ylimääräinen vatsamakkara löytyä, pelkkä painonhallinta ei ole koskaan motivoinut eikä tässäkään asiassa riitä motivoimaan minua. Tarvitsen jonkun inspiroivamman näkökulman.


Iltasyömistä voi yrittää hillitä esimerkiksi huolehtimalla ateriarytmistä ja ruoan tasapainoisuudesta päivän aikana. Lisäksi univelkaa ei saisi olla, koska väsyneelle nälkä iskee illalla helpommin. Tämä onkin hankalampi toteutta, jos ei vaan malta nukkua.


Löysin asiaa pyöriteltyäni aivan ihanan ajatuksen: syö, mitä syöt, mutta keskity syömiseen. Tätä kutsutaan hyväksyväksi tietoiseksi syömiseksi. Ideana on yksinkertaisesti se, että silloin, kun syöt, älä tee sitä sivutoimintona, vaan keskity yksinomaan syömiseen. Maistele ja keskity tuntemuksiisi.


Ajatuksena on se, että kun ruoka ei hujahda kurkusta alas tiedostamatta, tulee syötyä automaattisesti terveellisemmin. Kun jokaiselle suupalalle suo huomionsa, epäterveellinen ei ehkä maistukaan enää niin hyvälle ja kehoa tuntee hoivaavansa syömällä jotain oikein terveellistä. https://sydan.fi/fakta/tietoinen-syominen-rauhoittaa-ruokailuhetken/


Arvaan, että tämä on minulle vähintään yhtä vaikeaa kuin mikä tahansa mindfulness. Ajatukset karkaavat ja käsillä oleva hetki katoaa. Tämäkin pitäisi kuitenkin treenaamalla oppia. Tänä iltana syön, jos siltä tuntuu, mutta keskittyneesti.

auringonlasku

60 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page